&noscript=1" /> FÄRGGUIDEFÄRGGUIDE

MED INREDAREN SOFIA TRETOW

Hur påverkar färger dig och ditt hem? Och hur får du din inredning att sprida energi men också harmoni? Låt inredaren Sofia Tretow visa hur du kan tänka kring färgsättning och stil.

Sofia Tretow inredare Sverige

”I min familj är färgsättningen under ständig debatt. Oftast är det förstås jag som diskuterar med min egen hand eller något annat ställföreträdande, men någon gång emellanåt får jag sällskap av min man. Som år 1995 bestämde sig för att alltid - principiellt - tycka tvärtom. Jag vill ha det lugnt och mjukt; han kungör med jämna mellanrum att vitt med röda stänk av målarfärg är det enda rätta. Och vet ni, det finns några odiskutabla sanningar inom inredning. Och livet. En av dem är att när man inreder tillsammans med sin äkta hälft eller får input av sin granne, har en av er alltid fel, och det är inte du.”ATT VÄLJA RÄTT PÅ FÄRGSKALAN

Vit handgjord ryamattan från Layered i matrum

”Färgsättning handlar egentligen om något så vagt som ett ihopkok av den mängd olika känslor som kulörer väcker. Huruvida man trivs med vissa kulörer är en djupt individuell fråga. Men jag skulle säga, att det är när folk vill komma hem till dig för att få chansen att klappa dina gröna väggar även när du har en extremt grinig dag, som du vet att du har lyckats.”


NÄR DU SKA VÄLJA FÄRG

Vit handgjord ryamattan från Layered i vardagsrum

”En välkomponerad kompott av färger, blir som ett recept med precis lagom mycket sälta och sötma. När jag blir kontaktad av en ny kund som inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som gör att deras hem inte känns inbjudande, så har det nästan alltid med färgskalan att göra. ”


KÄNN EFTER HUR KULÖRER PÅVERKAR DIG

”För att få kläm på färgsättningen i ditt eget hem ska du börja med att känna efter vilka färger du dras till. Låt dig inspireras av en matta, en fåtölj, en tavla, en vacker blomma eller en bild. Men kom ihåg att det kan vara en sak att titta på en vacker bild, och en helt annan när man ser färgen uppmålad eller på en soffa. Då känner man i hela kroppen om det är en kulör man kan leva med, eller om den bara funkar på Instagram.”

Vit handgjord ryamattan från Layered i vardagsrum

KONTROLLERA ATT KULÖRERNA HAR ETT INBÖRDES FLYT

”När du har plockat ut några kulörer som får dig att känna dig glad, lugn och inspirerad, så ska du lägga dem bredvid varandra. Kan du se ett ”flyt” mellan dem; blir övergångarna behagliga? Ser kulörerna ut att ha ett inbördes samband? Då har du hittat rätt.”VÄDERSTRÄCKET- EN AVGÖRANDE FAKTOR

”När det är dags att välja vilket rum som ska ha vilken färg, ska du notera i vilka väderstreck det finns fönster. För att hårdra det hela: Kommer ljuset in från norr kommer rummet att vara skuggigt och alla färger blir lite blåare och kallare med hårdare kontraster än om det ligger mot söder. Ett söderrum tål de flesta kulörer, medan ett norrum behöver mer mjukhet och värme. I öst-och västrum ändras ljuset drastiskt under dagen, eftersom den ena riktningen får gryningen och den andra skymningen. ”


Liten vit ryamattan längs med bredvid sängen från Layered i sovrum

”Kulören på bilden ovan - ”Teresa’s Green” från Farrow &Ball - går från turkost till grönt, till mintgrönt under dagen, och ger i detta södervända rum en otrolig värme och vänlighet. För att den milda pastellbetonade färgskalan skulle få lite bett lade jag till mattan Entrance i Elephant Gray, som med sitt grafiska mönster och neutrala färg är tänkt att ge pastellerna ramar och skapa intresse.”


INSPIRERAS AV: FLER MÖNSTRADE MATTOR

 

LÅT DETALJERNA BESTÄMMA

”Rummet på ovan bild upplevs trots den gråmönstrade tapeten som ”det gröna rummet”, eftersom tillräckligt många gröna accenter har lagts till. Den djupt gröna i fåtöljer, växter och bokhyllans detaljer mjukas upp av den mjukt grårosa mattan Cheetah - en av mina absoluta favoriter - och mellan dem ligger det gråa i tapeten och snickerierna som en bro.”

 

TIPS: SÅ SKAPAR DU EN HELHET MELLAN RUMMEN


NEUTRALA FÄRGER SKAPAR LUGN”Ett neutralt målat rum, en diskret färgaccent i form av en grårosa ottoman och en pläd, samt grafiska element betstående av svarta accenter och den inredningsmedvetna katten James Bond som har en tedens att dyka upp lite när som. Mattan Solid Viscose i kulören Francis Pearl speglar väggfärgen i bilden och blir en kontrastrik fond för det svarta bordet - och tack vare att viskosmattans kulör skiftar bidrar den med extra mycket mjukhet till svärtan.”

SE ALLA VISKOSMATTOR

LÄSTIPS: INTENSIV FÄRG MÖTER NEUTRAL

GLÖM INTE BORT ATT FÄRGER OCH KÄNSLOR ÄR INDIVIDUELLA

”Mina små tips är bara en vägledning när man inte riktigt kan sätta fingret på vad som känns fel.
Hoppas att det varit till hjälp, Lycka till! 
Sofia Tretow"

Foto av: Sofia Tretow, Anne Nyblaeus, Jesper Florbrant, Cecilia Möller.


SOFIAS FAVORITERENTRANCE Ullmatta

8900 krDEVON Sammetssoffa

21900 krSHERA Viskosmatta

8900 kr

 BYZANTINE Ullmatta

8900 krTAIJITU Pälskudde

1295 kr

SOLID Viskosmatta

9900 kr


LÄS OCKSÅ: MÖBEL-GUIDEN

 

Vill du ha mer råd och tips? Maila en bild på ditt hem till styling@layeredinterior.com eller ring oss så ger vi dig personlig inredningskonsultation utan kostnad. 


Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.