&noscript=1" /> Soffguide med Add Simplicity I LayeredINREDNINGSPROFFSET TIPSAR:

3 SAKER ATT TÄNKA PÅ DÅ DU VÄLJER SOFFA

 

Jannice Wikstrand är inredaren och feng shui-experten bakom bloggen Add Simplicity. Här är hennes guide till då du ska köpa soffa och vad du bör tänka på när det gäller val av färger, material och proportioner på din soffa. 

Att välja soffa är en stor investering och ofta är det inte lätt, det fick Jannice själv erfara då hon skulle välja soffa till sin studio och kom i samband med det på tanken att göra en soffguide. För hur väljer man egentligen vilken soffa man ska ha? Vad är det som sätter stilen? Vad passar in och hur påverkar valet av material och färg? För att besvara dessa frågor på ett pedagogiskt sätt har vi delat in Jannices inredningstips i tre kategorier; material och färgsättning, modell och stil, samt möblering och typ av rum.MATERIAL & FÄRGSÄTTNING

Soffguide tips för att inreda ditt vardagsrum


MATERIAL

”Materialet på soffan är avgörande för stilen på vilken inredning du vill ha i ditt hem. En sammetsklädd soffa upplevs betydligt mer elegant och dekadent än en soffa i bomull. Lin upplevs mer naturligt och rekommenderas om du vill arbeta med en känsla där hantverk och enkelhet är det centrala. Tänk även på skötsel då du väljer material. Sammet av bomull kan t.ex. vara mer känsligt för fläckar. Sammet har varit en trend länge och fortsätter att vara så.”


FÄRGSÄTTNING

”När det kommer till färgsättning på en soffa har man egentligen två frågor att ställa sig:

1. Hur ser er familjesituation ut?
Blir er soffmöbel lätt smutsig och har ni barn hemma som vill sitta och äta i soffan, ha kompisar över på film, ett husdjur med mörk eller ljus päls? En ljus soffa är såklart mer utsatt för fläckar än en ljus. Att också tänka på är att en ljus soffa har förmågan att förstora känslan i rummet medan en mörk soffa upplevs tyngre, mer jordande, trygg och fläcktålig.”

”2. Är ni modiga och säkra på er stil och tycker om färg?
Om svaret är ja: Investera då i en soffa i en härligt kulör. Väljer du en accentfärg på soffa (rosa, kornblått, gult, rost, petroleum, grönt), så glöm inte att den måste återkomma på minst tre ställen i rummet för att inredningen och soffan ska upplevas som en helhet. 

Om ni däremot förespråkar en hållbar stil med basfärger som lätt kan förändras med kuddar och textilier? Ja då väljer man en soffa i grått, beige, greige, brunt, svart eller vitt.”MODELL & STIL

Elegant klassisk blå grå linnesoffa och mönstrad matta från Layered i vardagsrum


”Ofta har vi inte en stil utan vi vill gärna göra vårt hem till vår egna personliga stil. Kanske tycker du om den klassiska stilen, men vill att den ska upplevas lite mer exklusiv. Då kan det vara materialvalet som ger den där extra lyxiga känslan till en klassisk soffa.”

Ska man investera i en sammetssoffa eller är det en trend som snart är ute?

”Trender kommer och går, men en personlig stil består. Därför rekommenderar jag alltid mina kunder att välja ett material som stämmer överens med deras stil, då blir helheten som bäst. En sammetssoffa kommer alltid att fungera i ett hem där man fördrar den klädda och lyxiga stilen. En skinnsoffa kommer alltid upplevas mindre inbjudande än en linnesoffa, då skinnet ger en stram lite kylig känsla. Skinnsoffan är dock perfekt i rum, där man vill ge en ordnad, effektiv känsla – exempelvis ett kontor. Skinn anses också vara slittåligt”. 

”Är du modern i din stil, men gillar en feminin touch, då väljer du kanska en soffa i raka enkla former, men där ett mjukt kulörval, tex i rosa, mjukar upp och ger den ett mer romantiskt uttryck.”

Elegant klassisk blå grå linnesoffa och ryamatta från Layered i vardagsrum

”En lyxig soffa kan också vara en soffa som tar för sig med sitt formspråk, i kombination med valet av metall (i detta fall mässing) exklusiv sammet och en djup, vacker kulör.”

SÅ INREDER DU I MODERN, KLASSISK OCH LYXIG HOTELLSTILMÖBLERING I OLIKA RUM

Elegant klassisk blå grå linnesoffa och mönstrad matta från Layered i vardagsrum


VAR KAN VI INREDA MED EN SOFFA?

Hur möblerar vi då och hur tänker vi rumsligt för att soffan ska upplevas på bästa sätt? Och hur bör vi placera våra soffor? Hall

”Spontant tänker vi i många fall att soffan bör ta plats i vardagsrummet, och ofta där tv:n är. Men det finns så många fler ställen där soffan kan få ta plats. Jag tänker i första hand på en stor hall. En soffa som nedanstående, med välvd mjuk form, eller en nättare variant av schäslong ger ett fantastiskt fint och trevligt blickfång. Soffan blir då inte bara funktionell, utan både en stilbärare och ett välkomnande smycke för hemmet.”Köket

”Den norska kungafamiljen har en soffa i köket. Ja varför inte! Idag med våra öppna planlösningar och våra behov av gemenskap, har soffan flyttats alltmer närmare köket igen (förr i tiden hade man alltid en kökssoffa). Någon lagar mat, de andra tar ett glas vin, samtalar, läser en bok, gör läxan och umgås. Att placera soffan i köket är ett fint sätt att skapa en möblering som bygger på samvaro.”Sovrummet

”Sist men inte minst, sovrummet. I inredningstermer brukar man säga att man bör avsätta en del av hemmet eller en våning (helst övervåningen) för avkoppling, där man kan vara och successivt närma sig sömn. Har man plats för det så är det jättefint att placera en soffa i anslutning till sovrummet där man läser sin bok, och kopplar av innan läggdags. En soffa i sovrummet ger en känsla av lyx och kan ge ytterligare en dimension till avkoppling. Något som är fint är att placera en nättare soffa nere vid fotändan av sängen, riktad ut mot rummet. Har man plats, varför inte även addera ett soffbord framför och en matta som ramar in denna plats. Hotellrumskänslan är ett faktum.”

 

MÖBLERING & PLACERING

Elegant ljusbeige soffa i pampigt hem med Swedish Grace Ullmatta

”När det kommer till möblering är det absolut viktigaste att placera sin soffa i kraftposition. Med det menas att man har stöd i ryggen, på båda sidorna och fri sikt framåt. Detta skapar en känsla av trygghet för oss människor som vi har haft i oss sedan långt tillbaka när vi sov i grottor och skulle skydda oss mot djur och andra hot.”

”En bra möblering är a och o för en lyckad inredning. Har man inte en trygg möblering kommer man aldrig trivas i sin soffa.”


Behöver man ställa soffan mot väggen för att skapa trygghet?

”Nej! I Sverige är vi väldigt förtjusta i att möblera längs med väggarna vilket gör att vi oftast får en dansbana i mitten (som vi sällan dansar på :-)) Genom att flytta ut vår sittmöbel i rummet, skapar vi istället plats för förvaring längs med väggarna - vitrinskåp, vackra byråer och bord med personliga stilleben som får ta plats. Allt ramas in och hålls om av en mjuk matta.”

”Att möblera i mitten skapar också en känsla av rymd, bättre flöde och slutligen du nyttjar ytan maximalt. Det finns olika alternativ att möblera med soffor och jag har valt de 4 bästa formationerna för ett harmoniskt hem. Klicka nedan för att se exempel på Klassisk möblering, L-formad möblering, Soffor mittemot varandra och Soffor Längs sidorna.

SE DE OLIKA MÖBLERINGARNA HÄR


TILLBEHÖR

”Avslutningsvis när det gäller möbleringen och alternativen ovan, så är det fint att där det finns tomrum addera puffar, eller schäslonger, bänkar eller fåtöljer. Ofta ger detta ett bra, harmoniskt flöde och gör platsen mer inbjudande. Den extra möblen ger möjligheten att balansera upp en kantig sittmöbel med mjuka former på en stol eller puff.”

STORLEK PÅ SOFFA

”Storleken på soffan har såklart med att göra hur många ni är, och hur stort rummet är. För små möbler i ett stort rum ger en känsla av gymnastikhall och stort flöde. För stora möbler i ett litet rum kan å andra sidan lätt bli lite tryckande. Riktlinjen är dock att man hellre bör gå på lite stort än för litet.”

”Slutligen! Att tänka på vid möblering är också att möblera efter årstid. Det kostar inte en endaste krona att vända soffan mot brasan vintertid och under sommarmånaderna möblera så att utsikten från soffan är mot trädgården. Hoppas att min soffskola har underlättat för era val, stilar och möblering när det gäller inredningens Rolls-Royce, soffan. Lycka till!”

Vill du ha mer råd och tips? Maila en bild på ditt hem med din fråga till styling@layeredinterior.com eller ring oss så ger vi dig personlig inredningskonsultation utan kostnad. 


SE ALLA VÅRA SOFFORLandsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.