Skötselråd

När du packar upp din matta kan du eventuellt märka av veck som orsakas när mattan är vikt under transporten. När du lägger mattan på golvet kommer vecken att försvinna efter några dagar. Om du försiktigt sprayar lite vatten på mattan så brukar vecken försvinna snabbare.

Rengörning

Om du spiller på mattan, behandla det direkt med en handduk som du doppar i lite tvål ihop med varmt vatten. Tänk på att bara använda lite vatten och stryk på fläcken långsamt. Avsluta med ytterligare lite vatten och torka bort med en torr handduk eller papper. Om du känner dig osäker, kontakta en professionell mattvätt som kan hjälpa dig att tvätta mattan om det är svåra fläckar.

Om du vill tvätta din matta, var noga med var du lämnar in mattan. Det är väldigt viktigt att mattan lämnas till en professionell mattvätt som använder rätt tvättmetod. Mattan måste torkas liggande horisontellt för att säkerhetsställa att mattan inte förlorar någon färg.

Ludd

Viskosmattor, ullmattor och ryamattor tenderar att släppa ifrån sig ludd den första tiden. Dammsug mattan regelbundet eller dra en lätt fuktad trasa över mattan för att samla ihop allt ludd. Det kommer att avta efter några månader.

 

Blekning

Det finns inga pigment eller naturliga färger som är resistenta mot blekning av solen. Därför är det viktigt att veta att alla mattor bleks en aning med tiden men ofta blir färgerna vackrare när de blivit mjukare.

Tvättråd för möbler

Endast tillämpliga på monokroma kulörer (ej EMERALD GREEN eller tryckta tyger)

Handtvätt

Avlägsna fettfria fläckar genom att försiktigt badda dem med en urvriden svamp doppad i rent varmt vatten. Låt torka plant. Använd ej hårtork eller annan värmekälla.

Maskintvätt

Använd ett tvättprogram för max 30 C och ett tvättmedel utan blekmedel. Låt torka plant. Använd ej hårtork eller annan värmekälla.

Fläckborttagning

För fläckborttagning använd snarast möjligt en fuktabsorberande trasa eller en pappershandduk. Använd varmt vatten och tvållösning.  Badda med en fuktig mikrofibertrasa för att lösa upp alla tvålrester. Upprepa tills fläcken försvinner. Använd ej hårtork eller annan värmekälla.

Kemtvätt

Vid kemtvätt får ej kemikalier innehållande trikloretylen användas. Endast kemtvätt för tryckta mönster och Emerald Green.