&noscript=1" /> Hållbarhet | Layered


hero


När vi startade Layered var vårt mål att vara så transparenta som möjligt. Vi strävar efter att utveckla produkter som håller under lång tid i ditt hem. Våra produkter har ett tidlöst uttryck, och är tillverkade av noggrant utvalda material med kvalitativa egenskaper. Från 2020 så är hela vårt mattsortiment spårbart, vilket gör det lättare för dig som kund att se hur processen går till.2020 KEY ACHIEVEMENTS


01

100% spårbarhet för alla våra mattor


För att öka vårt hållbarhetsarbete är vi nu stolta över att berätta att 100% av vårt mattsortiment är spårbart ner till fibern. Målet med att vara mer transparenta är att göra det lättare för oss och alla andra att göra klokare val. För att göra detta möjligt har vi inlett ett samarbete med hållbarhetsplattformen Trustrace, tidigare känd för sina insatser inom modebranschen.

LÄS MER OM SPÅRBARHET


För att göra det lättare för våra kunder att göra välgrundade val har vi implementerat hållbarhetsikoner på alla våra produktsidor.


recycle

ÅTERVUNNET

En produkt gjord av återvunna fibrer, i vårt fall mest kasserade PET-flaskor. Genom att välja en produkt gjord av återvunnet material bidrar du till en längre livscykel för de resurser produkten är tillverkad av.

leaf

BRA FIBER

Fibrerna i denna produkt är naturliga fibrer som högkvalitativ ull och certifierad viskos och tencel, samt naturfibrer som blivit över från vår produktion som vi istället för att kassera använder upp. Vi arbetar alltid med att förbättra våra fibrer och välja material på ett klokt sätt.

eu

TILLVERKAD I EUROPA

Lokalt producerad i Europeiska unionen.HANDGJORD

En hantverksprodukt. Eftersom dessa produkter tillverkas individuellt, är varje produkt unik och kan därför skilja sig ifrån varandra.

Traceable

SPÅRBAR

En produkt där produktionen kan spåras till fibern som den tillverkats av. För att lära dig mer om den enskilda produkten, skanna QR-koden på artikeln eller använd den unika spårningslänken.
02


100% bra fiberval

Alla våra mattor är handgjorda av naturliga eller återvunna material, och alla viskos- och tencel-mattor är tillverkade med certifierade Lenzing-garn. Vi jobbar också med en cirkulär produktion för en del av våra mattor. Vi använder spillmaterial och oblekt ull för att minimera avfallen och för att ta vara på material som annars hade kasserats.


residueLENZING

Varje Lenzing-fiber är tillverkad av cellulosa, som är en naturlig träfiber. Det utmärkande med cellulosa, är att den är biologiskt nedbrytbar, alltså, i slutet av fiberns livscykeln, återgår den in i ekosystemet.GRS

Global Recycle Standard säkerställer så att kraven för bra arbetsmiljö efterhålls. Exempelvis ser GRS till så att kemisk påverkan och dåliga arbetsförhållanden minimeras genom hela produktionskedjan.


03

Fler certifieringar


Vi har under lång tid jobbat med utvalda partners och har en nära relation till våra leverantörer. Eftersom våra mattor är handgjorda så är det viktigt för oss att jobba med hantverkare med expertis och erfarenhet.


yarn drying

iso4001

ISO 14001

är en internationell överenskommen standard inom branschen som ställer krav på ett miljöledningssystem. Det hjälper organisationer att förbättra sin miljöprestanda genom att jobba med resursanvändning och minskning av avfall.

iso9001

ISO 9001

är ett kvalitetsstyrningssystem som hjälper företag att möta sina kunders behov inom kvalitet, service och produkt.

bsci

BSCI

BSCI-revision hjälper företag att övervaka sin leveranskedja för att säkerställa att alla leverantörer behandlar arbetare etiskt och lagligt.

 

04

Utöka vår cirkulära approach

Layereds produkter är designade för att hålla över lång tid. Förutom att arbeta med kvalitet framför kvantitet, är vår affärsmodell att inte jobba med prissänkningar eller rabatter. Vi jobbar också med utvalda partners för att förbättra det cirkulära tänket inom inredningsindustrin.
 
Bland annat erbjuder vi cirkulära tjänster i form av uthyrning av mattor och möbler. Vi har också en tät kontakt med professionella rengöringsföretag för att minimera antalet produkter som förstörs istället för att repareras. 

Vi har också ett nära samarbete med utvalda auktionshus. År 2020 var det genomsnittliga budet på våra begagnade mattor 6000 kr. Det faktum att produkten har ett så högt värde efter att ha använts, ökar incitamentet för våra kunder alltid kunna ge sin Layered produkt ett andra liv och på så sätt öka produktens livslängd.

 

Utvalda partners

 

beleco SAV

 

 

05

Minskad användning av plast

En viktig prestation 2020 var att ta bort all plast från våra provförpackningar och ersätta dem med förpackningar gjorda av återvunnet FSC-certifierat papper med. Vi har också ersatt de tryckta informationsbladen i varje paket samt minskat storleken på varje paket för att minimera risken för transport av luft. Dessa paket står för cirka 40% av våra utgående transporter årligen.

box


GO FURTHER IN 2021

Increase traceability 

- Increase our traceability for our rug assortment to also include tier 4 (agriculture, farming and extraction) from tier 1, 2 and 3 where we are now.
- Increase our traceability to our European furniture assortment to at least tier 3.

 

Obtain new certifications

Increase our certificates on fibers & social aspects, especially on wool fibers.

 

Expand environmental efforts 

- Use 100% renewable energy in our production facilities and offices
- Measure and decrease our carbon footprint & emissions
- Climate compensate and offer our customers to join in on this journey
- Obtain 100% plastic-free packaging by replacing recycled plastic packaging for rugs & furniture with renewable options.
- Increase & strengthen our share of business coming from circular services, such as rental services. 


ALLTID PÅ LAYERED

TRANSPARENS

För att bygga förtroende strävar vi alltid efter att göra mer medvetna val. Vi pushar oss själva hårt för att bli bättre inom hållbarhet och samarbetar med partners som delar samma vision.DESIGN

Vi strävar efter en cirkulär designprocess där rätt material väljs från början och vi designar produkter som är gjorda för att hålla samtidigt som de ska vara möjliga att återvinna och demontera.PAKETERING

Vi strävar efter att använda återvunnet och miljövänligt material till alla våra förpackningar.PRODUKTION

Vi arbetar nära våra leverantörer för att alltid sträva efter den bästa konstruktionen inom våra produktgrupper och se till att våra produkter håller över lång tid.TRANSPORT

För att minimera våra utsläpp från transporter, väljer vi transport utifrån det lägsta koldioxidavtrycket när det är möjligt.ARBETSMILJÖ

Vi arbetar för en mer hållbar arbetsmiljö för våra arbetsplatser inklusive energibesparing och återvinning.
Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.