&noscript=1" /> Skötselråd | Så tar du hand om din möbel och matta | Layered


Skötselråd

MÖBLER

Vi erbjuder möbler i sammet, linen look, cord och bouclé. De olika tygerna har olika egenskaper och därmed skiljer sig också skötselråden. Här kan du läsa våra rekommendationer för tvätt och skötsel för de olika kvaliteterna.


MARTINDALE

Martindale är ett mått på hur slitstarkt ett tyg är. Ett tygs Martindale-värde anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurrats mot tyget utan att det gått några maskor. Desto högre Martindalevärde, desto slittåligare textil är det, med andra ord. För hemmamiljö brukar ett Martindale-värde på över 15 000 varv rekommenderas, För offentliga miljöeer brukar värden runt 30 000 vara lämpligt.


SAMMET
Våra sammetsmöbler är av högsta kvalitet, tillverkade i en slittålig polyestersammet. Dammsug din möbel ofta, helst en gång i veckan med ett mjukt munstycke. Tryck inte för hårt utan avlägsna bara damm och smuts som annars tränger in i tyget. Skaka också sitt- och ryggplymåer med jämna mellanrum för att hålla jämna och fina kuddar. Skifta även dynorna för ett jämnare slitage. Har du fått ett tryckmärke på din möbel kan du använda ångan från ett ångstrykjärn eller steamer för att jämna ut luggen i tyget. Spiller du på din möbel fukta fläcken utifrån och in för att minska skarpa skiftningar i färg. Är vätskan fet så använd ett fläckborttagningsmedel för passande ändamål. Testa först på en mindre synlig plats, exempelvis baksidan, för att se hur tyget reagerar. Ska hela soffan tvättas rekommenderas professionell kemtvätt för avtagbara delar. Alla typer av möbler tar också skada av direkt solljus, så var uppmärksam på att tyg som exponeras dagligen kan komma att blekas. Var också försiktig när du sitter på ljusa textilier med mörka kläder, exempelvis jeans då dessa kan färga av sig.


LINEN LOOK
Linen look är gjort av naturfiber som blir mjukare och finare med åren. För våra linen look möbler gäller i stort sett samma skötselråd som för sammetsmöblerna. Däremot kan avtagbara delar tvättas i maskin på 30℃ fintvätt. Tänk på att inte placera mörkare linnetyg i direkt solljus för att minimera risken för blekning.


BOUCLÉ
Bouclé tyget är en mix av 45% bomull, 15% ull, 13% polykarbonat, 19% viskos och 8% polyamid. Känt som ett tyg som används av välrenommerade modehus, har bouclé på senare år blivit ett populärt val för exklusiv interiör. Ordet bouclé betyder ”krullig” på franska och hänvisar till dess tydliga textur som skapas av ojämna öglor och lockar. Intrycket som skapas är både glamoröst och avslappnat, vilket gör bouclémöblerna anmärkningsvärda delar av ditt hem. Tyget får endast kemtvättas. Vid eventuellt spill bör överflödig vätska torkas upp omgående utan att gnugga tyget. Låt därefter det rengjorda området lufttorka och använd eventuellt en borste eller dammsugare för att varsamt återställa fibrernas textur.

CORD
Som sammets mer hållbara lillebror, kombinerar cord en plyschyta med en ribbad textur för att skapa ett både inbjudande och anmärkningsvärt intryck. Tyget är en mix av 48% polyester, 44% acetat och 8% viskos. Tack vare dess naturliga textur är cord ett ännu mer slitstarkt material än slät sammet är. För våra cordmöbler gäller i stort sett samma skötselråd som för sammetsmöblerna. Däremot kan avtagbara delar tvättas i maskin på 30°C fintvätt.


MATTOR

En mattas livslängd beror mycket på hur du sköter om den. Här har vi samlat våra rekommendationer kring skötsel av din matta.

Använd gärna ett mattunderlägg som halkskydd samt för att minska slitage. För att minimera risken för solblekning och ojämnt slitage är det viktigt att rotera mattan med jämna mellanrum så att den slits jämnt över hela ytan. Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan och använd möbeltassar/hjulskydd under soff- och bordsben. Dammsug gärna din matta minst en gång i veckan utan att använda borsten på munstycket. 

När mattan är ny kan det förekomma linjer eller veck när du rullar ut den. Dessa linjer är helt normala tryckmärken som orsakas av att mattan rullas/viks under transporten. Vecken är inte permanenta utan kommer gradvis att försvinna efter normal användning och regelbunden dammsugning. 

 
LUDD

Under den första tiden kan mattan ludda av sig vilket är helt naturligt. När mattan är ny kan det förekomma att överskottsmaterial lösgörs- små fibrer som trängt ner i luggen kommer upp till ytan. Det bästa sättet att få bort luddet är att dammsuga mattan ofta i början. Dammsug ofta och torka av mattan med en lätt fuktad trasa för att samla ihop luddet så kommer det att minska med tiden, men det kommer aldrig avta helt.


TVÄTT

VISKOS

Använd mattunderlägg för att minska slitaget av din matta. Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan och använd möbeltassar/hjulskydd under soffben och bordsben. Rotera mattan i rummet så slits den jämnt. Det kan förekomma linjer eller veck som sträcker sig över mattans bredd när du rullar ut den. Dessa linjer är helt normala och är bara tryckmärken som orsakas av att mattan rullas under transport. De är inte permanenta och kommer gradvis att försvinna efter normal användning och regelbunden dammsugning.

Mattor av Viskos kan ej vattentvättas. Mattan kan med fördel lämnas in för impregnering innan användning. Spiller du på mattan torka upp överflödig vätska så fort som möjligt med en torr bomullstrasa och stryk mattan i luggens riktning. Gnugga inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer. Behandla fläcken med ett anpassat fläckborttagningsmedel. Rekommendationer om vilket medel du ska använda kan du få hos ett tvätteri. Om du inte får bort fläcken på egen hand med denna metod, lämna in mattan till en professionell mattvätt.


ULL
En Ullmatta är mer lättskött än viskos och har en naturlig impregnering i sina fibrer.

Vid spill på mattan torka upp överflödig vätska så fort som möjligt. Gnugga inte, då riskerar du att arbeta in smutsen i mattans fibrer. Behandla fläcken direkt med en handduk som du doppar i lite tvål ihop med varmt vatten. Tänk på att bara använda lite vatten och stryk på fläcken långsamt. Avsluta med ytterligare lite vatten och torka bort med en torr bomullstrasa. Om du inte får bort fläcken med denna metod lämna in mattan till en professionell mattvätt som använder sig av plantorkning. Efter tvätt kan mattan i vissa fall bli ”bubblig” men detta brukar försvinna efter användning. Undvik kemtvätt i den mån det går, då vätskorna torkar ut fibrerna.


RYA
Ryamattor har på grund av sin långa lugg och naturliga material, en tendens att ludda och efter regelbunden dammsugning minskar luddet med tiden men kommer aldrig att avta helt. En ryamatta behöver mer noggrann dammsugning så smuts som finns långt ner i luggen försvinner. Även om den inte ser smutsig ut så ha som rutin att dammsuga mattan minst en gång i veckan med en lägre styrka. Dammsug också alltid i luggens riktning, och lyft munstycket efter varje drag. Man kan även vända mattan upp och ner och piska baksidan för att slå ner smuts som sitter djupt ner i luggen.


RECYCLE-PET

Recyclemattan är tillverkad utav återvunna plastflaskor som smälts ner och vävts till trådar som själva mattan sedan vävs av. Mattan har samma mjuka känsla som en ullmatta och är mycket tålig mot väta och passar därför bra även utomhus. Mattan är enkel att underhålla och fläckar torkas enklast upp med en fuktig trasa.

Vid utomhusanvändning behöver mattan hängas på tork emellanåt om den utsatts för regn. Fibrerna försämras på sikt om mattan inte får torka upp. Om hörnet/kanten på din matta reser sig, blöt ned området och rulla mattan åt motsatt håll. Vänta i några minuter, rulla sedan ut mattan igen. Vid behov kan en tyngd lämnas på mattan under torktiden. Pet-materialet bleks ej av solljus.


BOMULL
En bomullsmatta har liknande egenskaper som ullmattan och har därför liknande skötselråd. Tänk på att inte gnugga på fläcken utan sug upp överflödig vätska genom att försiktigt trycka en torr microfiberduk över vätskan. 

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.