MÖBLER


SAMMET

Våra sammetsmöbler är av högsta kvalité, tillverkade i en slittålig polyestersammet. Dammsug din möbel ofta, helst en gång i veckan med ett mjukt munstycke. Tryck inte för hårt utan avlägsna bara damm och smuts som annars tränger in i tyget. Skaka också sitt- och ryggplymåer med jämna mellanrum för att hålla jämna och fina kuddar. Skifta även dynorna för ett jämnare slitage. Spiller du på din möbel ska du för vätska utan fett fukta fläcken utifrån och in för att minska skarpa skiftningar i färg. Är vätskan istället fet så använd ett fläckborttagningsmedel för passande ändamål. Testa först på en mindre synlig plats, exempelvis baksidan, för att se hur den reagerar. Ska hela soffan tvättas rekommenderas professionell kemtvätt för avtagbara delar. Alla typer av möbler tar också skada av direkt solljus, så var uppmärksam på att tyg som exponeras dagligen kan komma att blekas. Var också försiktig när du sitter på ljusa textilier med mörka kläder, exempelvis jeans då dessa kan färga av sig.

Emerald Green

Färgen Emerald Green har en annan sammansättning och tvättas därför inte på samma sätt som övriga polyestersammet. Emerald Green är istället gjort av exklusiv italiensk bomull som har en mer äkta sammetslyster. Tyget är dock mycket känsligare mot väta eller fläckar och har heller inte lika hög Martindale som polyestersammeten, vilket innebär att den inte passar i offentliga miljöer. All tvätt sker därför professionellt, men spills något på tyget bör du omedelbart suga upp överflödig vätska utan att gnugga på tyget. Efter kan man försiktigt borsta eller eventuellt dammsuga tyget för att återfå fibrernas textur.LINNE

För våra linnemöbler gäller i stort sett samma som för våra sammetsmöbler. Att tänka på är att avtagbara delar kan tvättas hemma i 30 för delikata plagg. Linne är även en naturfiber som blir mjukare och finare med åren. Var därför extra försiktig med att placera mörkare linnetyg i direkt solljus för att minimera blekning.MATTOR

SKÖTSEL AV DIN MATTA

En mattas livslängd beror mycket på hur du sköter om den. Se därför till att dammsuga din matta minst en gång i veckan utan att använda borsten på munstycket. När du packar upp din matta kan du eventuellt märka av veck som orsakas när mattan är vikt under transporten. När du lägger mattan på golvet kommer vecken att försvinna efter några dagar. Om du försiktigt sprayar lite vatten på mattan så brukar vecken försvinna snabbare. Använd ett mattunderlägg för att minska slitaget av mattan. För att minimera risken för solblekning och ojämt slitage är det viktigt att rotera mattan med jämna mellanrum så att den slits jämt över hela ytan.

LUDDNING

Under den första tiden kan mattan ludda av sig mycket och beror inte på produktionsfel. Detta beror på att mattan är tuftad och att lösa trådar måste försvinna. Dammsug ofta och torka av mattan med en lätt fuktad trasa för att samla ihop luddet, så kommer det avta efter någon månad. Detta gäller särskilt våra ull-, viskos- samt ryamattor.


TVÄTTNING

VISKOS

Spiller du på mattan torka upp överflödig vätska så fort som möjligt med en torr bomullstrasa och stryk mattan i luggens riktning. Gnugga inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer. Behandla fläcken direkt med en handduk som du doppar i lite tvål ihop med varmt vatten. Tänk på att bara använda lite vatten och stryk på fläcken långsamt. Avsluta med ytterligare lite vatten och torka bort med en torr bomullstrasa. Om du inte får bort fläcken med denna metod lämna in mattan till en professionell mattvätt som använder sig av plantorkning.

ULL

En Ullmatta är mer lättskött än viskos och har en naturlig impregnering i sina fibrer. Vid spill på mattan torka upp överflödig vätska så fort som möjligt. Gnugga inte, då du riskerar att arbeta in smutsen i mattans fibrer. Behandla fläcken direkt med en handduk som du doppar i lite tvål ihop med varmt vatten. Tänk på att bara använda lite vatten och stryk på fläcken långsamt. Avsluta med ytterligare lite vatten och torka bort med en torr bomullstrasa. Om du inte får bort fläcken med denna metod lämna in mattan till en professionell mattvätt som använder sig av plantorkning.

RYA

En ryamatta behöver mer noggrann dammsugning så smuts som finns långt ner i luggen försvinner. Även om den inte ser smutsig ut så ha som rutin att dammsug mattan minst en gång i veckan med en lägre styrka. Dammsug också alltid i luggens riktning, och lyft munstycket efter varje drag. Man kan även vända mattan upp och ner och piska baksidan för att slå ner smuts som sitter djupt ner i luggen. 

RECYCLE-PET

En Recyclematta är gjord utav återvunna plastflaskor som smälts ner och vävs till trådar som sen mattan vävs av. Mattan har samma mjuka känsla som en ullmatta och är mycket tålig mot väta och passar därför bra även utomhus. Enkel att underhålla och fläckar torkas enklast upp med en fuktig trasa.

BOMULL

En bomullsmatta har liknande egenskaper som ullmattan och har därför liknande skötselråd. Tänk på att inte gnugga på fläcken utan sug upp överflödig vätska genom att försiktigt trycka en torr microfiberduk över vätskan. 

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK