&noscript=1" /> Mattskola I Få tips från inredare hur du inreder med mattor I LayeredMATTSKOLA


Att välja rätt matta kan vara ett svårt beslut. Därför har vi skapat vår Mattskola där du med hjälp av råd och bilder får smarta tips innan du köper en ny matta. Idéen av en matta i rummet utvecklades under en längre tid, och grundades i anledningar som att hålla värmen och skona golvet från utslitning. Mattan har än idag kvar dessa fördelar, men har också blivit en viktig del i vår inredning. Att addera både textur och värme till rummet är bara några av fördelarna med en perfekt matta; vi har en stark tro att rätt matta kan förvandla ett rum.


Storlek

Ibland så är det svårt att bestämma sig för vilken storlek mattan ska ha. Det absolut vanligaste misstaget är att välja en för liten matta. Ett bra tips är att innan man väljer, märka ut storleken på mattan först på golvet med hjälp av tejp. Genom att märka ut två storlekar ger det Er en bra överblick av vilken storlek som passar bäst för rummet. Nedan följer tips på vilken storlek mattan bör ha för olika typer av rum.Vardagsrum

Om mattan ska vara placerad under en soffa bör den vara absolut minst 20 min bredare än soffans längd, ultimat är det med 40 cm marginal på var sida. Om man har ytterligare fåtöljer eller sittpallar bör även dessa få plats att stå på mattan. Står soffan istället placerad mot en vägg bör enbart de främsta benen på soffan vara placerade på mattan. Om det även finns ett sidobord bredvid bör även detta kunna placeras helt på mattan utan att hamna utanför.


Ritning av möblering mattskola för soffgrupp vardagsrum


Så placerar du din soffa i rummet

Matsal

Under ett middagsbord vill du kunna dra ut stolarna och fortfarande ha dem stående kvar på mattan. Du bör alltså inte välja en matta som stolarna precis får plats på när de är under bordet, utan ca 70 cm extra från bordets alla sidor brukar vara ett bra mått att lägga till.


Ritning av möblering mattskola för sovrum matta under säng
Matsal, layered mönstrad matta, flower field


Sovrum

I ett sovrum placeras en matta bäst under hela sängen. Mattan bör vara 60 cm längre runt sängens alla kanter, och tillräckligt stor så att ett möjligt sängbord även får plats. Om det inte är möjligt går det även att välja en matta som sträcker sig från mitten av sängen och nedanför sängens fotände.


så möblerar du i ditt sovrum

så placerar du mattan i ditt sovrum


Hall / Korridor

I en hall eller korridor som är mer avlång, bör mattan vara av ett tåligt material då den utsätts för mycket slitage. Mattan bör mäta enbart någon centimeter från väggen, och lättast är att måttbeställa för att få den perfekta mattan som passar just er hall.


hall, så placerar du mattan eller möbler i hallen


Material

Den troligtvis viktigaste aspekten när man väljer matta är vilket material. Att tänka på hur mattan kommer utsättas för vilket typ av slitage är en viktig sak att ta hänsyn till. Det är också viktigt att tänka på hur mycket folk kommer röra sig över mattan, vilket typ av rum och vilken känsla man vill skapa.

Layered erbjuder flera olika material I våra kollektioner. I Ullkollektionen samt kollektioner med återvunne ull, är alla mattor handvävda i 100% tjock ullfiber vilket ger en stark, smuts- och vattentålig matta som fortfarande ger en varm känsla till rummet. Den har en slitstark yta och är ett bra val för alla typer av rum. Ull släpper ifrån sig fibrer och luddar första tiden, genom regelbunden dammsugning avtar det mesta tids nog, men det är mycket viktigt att veta att luddet aldrig kommer att avta helt. 

I vår Viscose kollektion och Solid Viscose kollektion är mattorna producerade i 100% viskos vilket ger ett glansigt och elegant uttryck. Den ger en varm och mjuk känsla till fötterna, samtidigt som den skapar en lyxig stämning. Det är dock viktigt att veta att en viskos-matta är mer känslig än övriga material och bör inte vara placerad på en högtraffikerad plats i hemmet, eller där folk går med ytterskor. Viskos är också känslig mot vatten och man bör inte försöka få bort fläckar själv, utan lämna in till ett tvätteri. Även viskos luddar till en början, det mesta avtar med tiden men det kommer aldrig att avta helt.

I vår Recycle kollektion är mattorna producerade av återvunna PET-flaskor. Genom att smälta ner plastflaskorna och spinna dem till trådar, produceras en tråd som sen kan användas för att väva mattan. Mattan har samma utseende, textur och mjukhet som traditionella ull-mattor, och är väldigt tåliga samt lätta att tvätta. Även ryamattor av PET luddar, det mesta avtar med tiden men det är viktigt att veta att luddet aldrig avtar helt.


Färg och Mönster

En matta är ett utav de större inredningsobjekten i ett hem, och bör uttrycka Din personliga stil. När du väljer färg och mönster på din matta bör du tänka på ifall mattan ska smälta in med din övriga inredning, eller om du vill skapa ett intressant uttryck där du visar på kontrast och ett personligt uttryck. Ett bra tips är att välja färg efter motsatsfärgerna, och plocka upp en färg ur andra detaljer för att skapa en bra balans. Har du ett väldigt monokromt rum, varför inte testa en uttrycksfull matta med starka färger?

Om du har en fråga gällande att välja matta, tveka inte att höra av dig till oss på info@layeredinterior.com eller besök vårt showroom. Skicka en bild på rummet där mattan ska vara placerad och vi står gärna till tjänst. Och glöm inte att vi alltid erbjuder våra kunder att returnera sin vara 30 dagar efter leveransen.

Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.