Heritage | Kristina Tjäder | Layered

intervju med Kristina Tjäder från House of Dagmar

INSPIRATIONEN BAKOM KOLLEKTIONEN HERITAGE 

Kristina Tjäder har med denna mattkollektion tagit sitt hållbara tankesätt från modevärlden som genomsyrar hennes arbete på DAGMAR och applicerat det på interiör. Kollektionen består av sju mattor, alla handgjorda av naturfibrer och designade med inspiration från den klassiska trasmattans estetik.


Berätta om hur detta samarbete kom till och din inspiration till kollektionen.

Jag har alltid varit intresserad av att skapa miljöer och koncept och jag känner att steget från att designa kläder till att utforma inredning är väldigt naturligt. När jag kom i kontakt med Layered och vi började diskutera ett samarbete hittade vi omedelbart flera gemensamma nämnare.


Vilka likheter ser du mellan att designa för Dagmar och för Layered?

Att skapa en kvalitativ och tidlös design är i princip samma process oavsett vilken typ av produkt det är. Mitt formspråk kan uttryckas i såväl form som färgkomposition och materialval. Det handlar om att utnyttja de förhållanden ett material har på bästa möjliga sätt.Dagmar Layered, Breton Ullmatta

House of Dagmar | Breton Coral MattaDen här kollektionen markerar en övergång till inredning från mode - berätta mer om det.

Som designer arbetar jag med att konceptualisera och sträva efter att producera tidlösa produkter med en stark design. Mode och inredning är relaterade på många nivåer och hämtar ofta inspiration från varandras världar. Inredningsvärlden är en sfär jag gillar att utforska mer.

Hur viktigt var det för dig att arbeta med naturliga material och handgjorda produkter?

Jag strävar efter att skapa produkter som inte förstör vårt klimat eller skadar vår planet, och att arbeta med material som är biologiskt nedbrytbara eller återvinningsbara är väldigt viktigt för mig.natural fabric and roll of twine


Hur ser du på produkter och objekt där tillverkningsprocessen kan ta lång tid. Finns det utrymme för det i dagens snabbrörliga era?

Vi befinner oss i en förändrad tid där miljöfrågor har blivit extremt viktiga eftersom vi står inför ett stort klimathot. Andra faktorer som påverkar vår inställning är effekterna av koronapandemin. Att producera by demand kan vara ett bra sätt att undvika överproduktion och att kasta bort eller bränna restprodukter. Snarare tror jag att framtidens produktion få ta längre tid, eftersom det ger en indikation på hantverket bakom tillverkningen och produktens unika kvalitet.


När det gäller arv i en vidare bemärkelse - hur vill du att människor ska komma ihåg dig och ditt arbete i framtiden?

Jag är en nördkvalitet och vill hellre investera i några få produkter med riktigt bra design och hög kvalitet snarare än att massproducera eller köpa mycket. Min dröm är att skapa tidlösa klassiker som håller länge.

Berätta om ditt hållbarhetstänk och hur det påverkar ditt sätt att leva och val du gör.

Att skapa produkter som inte förstör vårt klimat och miljö är en viktig aspekt av mitt yrkesliv. Modebranschen har en föråldrad affärsmodell som slösar på våra resurser - hela processen från råmaterial till hur människor konsumerar bör uppdateras och anpassas till nuvarande förhållanden. Personligen blandar jag vintage-designklassiker med en tidlös bas som passar min livsstil.


Var föreställer du dig att dina mattor för Layered kommer finnas, och hur skulle du personligen styla dem?

Mattorna är skapade som en kollektion och är avsedda att komplettera varandra både vad gäller färgval och design så att de kan ligga i angränsande rum eller till och med i samma rum. Jag tycker också att det är vackert att visa dem på väggarna.
Mönstren i kollektionen möts i en blandning av traditionella ränder och grafik gjord för att passa det moderna hemmet.Landsväljare

Välj land och valuta bland flaggorna nedan.
  • Sweden
  • Norway
  • UK
  • US
  • EU
  • Swiss
  • DK
Beställning av varuprov är begränsande till max tre stycken per beställning.